Yes, ik heb de modetentoonstelling Catwalk in het Rijksmuseum gezien! Deze tentoonstelling toont Nederlandse mode van 1625 tot 1960. Spaces Vijzelstraat (waar wij kantoorruimte huren) en Rijksmuseum organiseerde samen een event waaronder leden van Spaces uitgenodigd waren. Ik gaf me op voor het event en ontving een mailtje terug dat het al vol zat. Gelukkig kreeg ik twee dagen voor het event te horen dat er nog plekken vrij waren. Lucky me en twee vriendinnen die ook mee mochten!

De aanvang van het programma is om 18.30u. We starten met een borrel en om 19.00u begint de lezing met uitleg van Susanne Meijer (Hoofd conservering en textiel) over de totstandkoming van de tentoonstelling ‘Catwalk’. Ook Evelien van Veen, modejournaliste voor de Volkskrant, vertelt over haar werkervaring in de modewereld, de fashionshows in Parijs en over alle mensen die deel uitmaken van het ‘mode-circus’.

En dan is het eindelijk tijd om deze prachtige tentoonstelling te mogen bezichtigen. Het meest bijzondere is de bewegende catwalk met wel zeker twintig jurken die voorbij komen. Leuk weetje: de band waarop de jurken ronddraaien is van origine zo’n lopende band waar de sushi ook op voorbij komt. Om het plaatje van de catwalk helemaal af te maken, staan er ook van die zilveren stoelen naast die ook altijd bij modeshows staan. De hele tentoonstelling is vormgegeven door de wereldberoemde fotograaf Erwin Olaf.

Naast de catwalk zijn er ook nog prachtige andere kledingstukken te zien door de jaren heen. Van een tafzijden cocktailjapon uit 1951, een giga linnen onderbroek gedragen door Hendrik Casimir I tot aan een bruidsjapon uit 1759. Deze laatste japon speelt een belangrijke rol binnen de tentoonstelling, de breedste jurk in Nederland die Helena Slicher droeg op haar trouwdag. Met deze trouwjurk maakte Erwin Olaf een portret van het model Ymre Stiekema. Zie hiernaast een foto waar ook ik met deze befaamde jurk op de foto sta.

Last but nog least kreeg iedereen nog een goodiebag mee naar huis, gevuld met een magazine van Harpar’s Bazaar en een aantal ansichtkaarten met foto’s van de Catwalk tentoonstelling. Het was een inspirerende avond, leuk initiatief, bedankt Spaces en het Rijksmuseum!

Bekijk hier mijn fotoverslag: